Wat is de beste oriëntatie voor een goede nachtrust?

We zijn het er allemaal over eens dat slaap heilig is. Toch is het niet ongewoon om ’s ochtends wakker te worden met het gevoel dat je niet goed geslapen hebt… Wat als de oriëntatie van je bed daar iets mee te maken heeft?

Feng Shui en Vastu Shastra, twee voorouderlijke disciplines, hebben zich over deze vraag gebogen. Volgens hen is er geen twijfel mogelijk: er zijn bepaalde oriëntaties die de voorkeur verdienen en andere die je ten koste van alles moet vermijden als het om matrassen gaat. Noord, oost, zuid of west: hoe moet je je bed oriënteren voor een goede nachtrust? Het antwoord hieronder.

Oriënteren van je bed volgens de principes van Feng Shui

De leer van Feng Shui voor de positie van je bed

Feng Shui is een duizend jaar oude filosofie die is ontstaan in China. Het gelooft dat elk element in onze omgeving een vitale kracht bezit die “Qi” wordt genoemd. Het doel? Deze energie zo goed mogelijk laten circuleren om harmonie en balans te vinden in het dagelijks leven.

Als beddengoed een centrale rol speelt in de slaapkamer, besteedt Feng Shui er bijzondere aandacht aan. Hier volgt het advies overde positie van het bed om goed te slapen:

  • Het bed wordt noodzakelijkerwijs tegen een muur geplaatst;
  • De matras mag niet onder een raam, balk, plank of ander voorwerp dat dreigt te vallen, worden geplaatst.
  • Eenstevig hoofdbord geeft een gevoel van stabiliteit en veiligheid.
  • Het moet zo ver mogelijk van de deur staan, zonder deze uit het oog te verliezen, zodat de slaper de controle behoudt. Vermijd de “doodskisthouding”, d.w.z. wanneer de voeten naar de deur wijzen.
  • Het bed moet van beide kanten en van onderen toegankelijk zijn (geen boomstambed).

Wat is de beste oriëntatie voor het bed in Feng Shui?

Wil je de kwaliteit van je slaap verbeteren? Het is belangrijk om te wetenhoe je je bed moet oriënteren om goed te slapen. Laten we eens kijken wat de Feng Shui filosofie hierover te zeggen heeft:

  • Slapen met je hoofd naar het noorden: er wordt gezegd dat deze oriëntatie hoofdpijn vermindert, rust bevordert en de bloeddruk verlaagt. Het wordt geassocieerd met een diepe, rustgevende slaap.
  • Slapen met je hoofd naar het oosten: als je ’s ochtends moeite hebt om uit bed te komen, is de oriëntatie op het oosten (en dus op de opkomende zon) iets voor jou. Het geeft je meer energie, ambitie en levensvreugde zodra je wakker wordt.
  • Slapen met je hoofd naar het zuiden: Feng Shui houdt niet van bedden op het zuiden, omdat dit stressverhogend werkt. Vergeet het dus maar als je wilt slapen als een baby.
  • Slapen met je hoofd naar het westen: als je gevoelig bent voor angsten, is slapen met je hoofd naar het westen misschien een goed idee. Deze houding zou bijzonder bevorderlijk zijn voor rust, het stimuleren van dutjes en uitslapen. Het risico? Je dynamiek en motivatie langzaam uitdoven.

Oriënteren van je bed volgens Vastu Shastra overtuigingen

De Vastu Shastra leer voor bedpositie

Minder bekend dan zijn voorouder Feng Shui, is Vastu Shastra een voorouderlijke kunst die voortkomt uit de Indiase traditie. Het verwijst naar de heilige wetenschap van het huis. Ook hier draait alles om energie: de circulatie van positieve invloeden in huis bevorderen door de elementen (Water, Vuur, Lucht, Aarde, Ruimte) en de bijbehorende kardinale punten in balans te brengen. Het resultaat is een diepe staat van welzijn wanneer je thuis bent.

Vastu Shastra houdt zich voornamelijk bezig met de verdeling van kamers in huis: idealiter bevindt de slaapkamer zich in het zuidwestelijke deel van de woning. Dit gebied wordt geassocieerd met een lang leven, voorspoed en een goede gezondheid.

Met betrekking tot het bed nodigt de Vastu Shastra gewoonte je uit om:

  • Plaats het niet in de richting van scherpe hoeken (bijvoorbeeld een hoek van een meubelstuk);
  • Plaats het niet tegenover een raam, deur of spiegel;
  • Kies het van hout.

Wat is de beste oriëntatie voor het bed volgens Vastu Shastra?

De aanhangers van de Vastu Shastra hebben hun eigen visie op de vraag “hoe oriënteer je je bed om goed te slapen“. Hun aanbevelingen zijn als volgt:

  • Slaap met je hoofd naar het noorden: in tegenstelling tot Feng Shui geeft Vastu Shastra de voorkeur aan een noordelijke oriëntatie. Het laatste zou de slaap zeker verstoren, omdat de energieën van het lichaam tegen het magnetische veld van de aarde ingaan.
  • Slaap met je hoofd naar het zuiden: met deze opstelling profiteer je van de goede golven van de zuidpool. Het matras in deze richting leggen zou positiviteit en voorspoed brengen en je beter laten slapen.
  • Slapen met je hoofd naar het oosten: makkelijker in slaap vallen, je geheugen stimuleren, je gezondheid verbeteren… De Vastu Shastra-positie “liggen met je hoofd naar het oosten” is moeilijk te overtreffen. Probeer het uit als je last hebt van slaapstoornissen.
  • Slapen met je hoofd naar het westen: hier valt niets te melden. Deze oriëntatie zou geen grote invloed hebben op de slaapkwaliteit.

Wat is de beste oriëntatie om goed te slapen?

Feng Shui en de Vastu Shastra zijn het eens over het aanwijzen van het oosten alsde beste oriëntatie voor je bed.

In werkelijkheid maakt het niet zoveel uit naar welk windpunt hethoofd gericht is om te slapen. Of je je nu wel of niet houdt aan de voorschriften van Feng Shui of Vastu Shastra, het belangrijkste is om een locatie te kiezen waar je je prettig bij voelt. De oriëntatie van het bed veranderen is een minimale verandering in de kamer: je riskeert niets door verschillende richtingen uit te proberen tot je de richting vindt die het beste bij je past. Als je weet hoe pijnlijk het is om niet in slaap te komen, is het het proberen waard!

Je weet nuhoe je je bed kunt oriënteren om goed te slapen. Als je slapeloze nachten blijft houden, is het misschien niet de slaaphouding die je moet herzien, maar je slaapomgeving en/of -routine. We raden je aan om:

  • – Feng Shui – Vastu Shastra
  • Noordrichting – Diepe en rustgevende slaap – Negatieve energieën
  • Oostrichting – Vitaliteit
  • Zuidelijke richting – Stress – Diepe slaap
  • Westelijke richting – Rustige nachten maar verhoogde slaperigheid – Geen invloed op slaapkwaliteit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *