Slapen met je kat: voor of tegen?

Katten staan bekend als bijzonder onafhankelijke dieren. Maar hoewel ze hele dagen alleen kunnen zijn, vinden ze het ook heerlijk om tegen je aan te kruipen als het tijd is om naar bed te gaan. Dus rijst de vraag: is het een goed idee om samen met je kat te slapen?

Het onderwerp is verre van unaniem. Sommige baasjes kunnen niet zonder deze geruststellende aanwezigheid, terwijl anderen liever in aparte slaapkamers slapen. Moeite met beslissen? Blanc Cerise bekijkt de voor- en nadelen van slapen met je kat.

Een natuurlijke stressverlichter

Je kat in de buurt hebben als je onder het dekbed kruipt heeft eenbijna onmiddellijk kalmerend effect. Je hoeft niet meer stil te staan bij je zorgen voor het slapengaan: alleen al het spinnen van je kat door de warmte van het dekbed is genoeg om je in slaap te wiegen. Deze geruststellende aanwezigheid creëert een staat van rust die je helptsneller in slaap te vallen. Je geniet van het huidige moment en valt in slaap zonder dat je er erg in hebt. Slapen met je kat betekent ook dat je een speciaal moment met je huisdier doorbrengt en jullie band versterkt. Zoveel redenen waarom slapen met hem snel verslavend kan worden!

Slapen met je kat, zo’n goed idee?

Op het eerste gezicht heeft de kat alle kenmerken van de ideale co-sleeping sidekick. Zie je jezelf al een dutje doen naast je schattige haarbal? Dan is een kleine realiteitscheck op zijn plaats.

Het is waar dat katten veel slapen (gemiddeld 16 uur per dag!). Alleen zijn deze vele uren slaap niet per se gemodelleerd naar onze eigen rustperiodes. Katten hebben niet hetzelfdebiologische ritme als mensen: ze wisselen fases van waken en slapen af overdag, maar ook ’s nachts. Ze kunnen dus plotseling actief worden zodra het licht uitgaat. Genoeg om je eigenslaapcycli te verstoren.

Een bed delen met je kat kan ook andere nadelen hebben. Het spinnen dat voor het slapengaan zo rustgevend leek, kan om 3 uur ’s nachts al snel ondraaglijk worden. En als je bedenkt hoezeer slaapgebrek ons humeur en ons lichaam beïnvloedt, kun je beter herhaaldelijke slapeloosheid vermijden.

Het is je misschien al opgevallen dat katten graag snoozen in posities die op zijn zachtst gezegd nieuwsgierig zijn. Je bent niet veilig als je kat je hoofd aanziet voor een kussen of lekker op je rug gaat liggen. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat het echte warmwaterkruiken zijn: terwijl hun zachte warmte in de winter aangenaam is, zal slapen met een kitten die iets te aanhankelijk is, midden in een hittegolf een echte beproeving zijn.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Katten worden beschouwd als schone dieren. In feite besteden ze veel tijd aan zichzelf. Maar dat betekent niet dat je kleine metgezel in bed verwelkomen bijzonder hygiënisch is: niets kan je vertellen dat zijn pootkussentjes niet op de kattenbak hebben getrapt vlak voor het slapengaan.

Het ligt voor de hand, maarslapen naast je kat is helemaal af te raden als je last hebt van astma of allergieën die worden veroorzaakt door contact met dieren. Hetzelfde geldt voor huisstofmijt: als je daar gevoelig voor bent, weet dan dat katten- en hondenhaar er vol mee zitten. Bovendien is het waarschijnlijk dat andere kleine beestjes hun intrek nemen op je kat. Vlooien, teken, luizen… Kleine indringers die niemand wil zien woekeren in de holtes vanvallen.

Katten die veel buiten zijn, kunnen ookdragers van ziekten zijn. Toxoplasmose, kattenkrabziekte, ringworm… In de meeste gevallen goedaardig, maar ze kunnen gevaarlijk zijn bij immuungecompromitteerde personen.

Tot slot is slapen met je kat vooral een persoonlijke keuze. Het hangt allemaal af van het dier, de eigenaar en de wensen van elk individu. Om redenen van hygiëne en comfort kun je je het beste onthouden. Maar als je de band ’s nachts echt in stand wilt houden, volgen hier enkele tips voor een succesvolle cohabitatie:

  • Borstel je kat regelmatig en behandel hem tegenparasieten.
  • Laat je bed geen nest van ziektekiemen worden: wees onberispelijk over defrequentie van het wassen van je beddengoed.
  • Installeer eenmatrasbeschermer om je beddengoed zo lang mogelijk gezond te houden.
  • Stel eenavondroutine in: zo kan je kat instinctief zijn ritme aan dat van jou aanpassen.
  • Stimuleer je kat overdag met spelletjes of knuffelsessies. Het doel? Om hem te laten bewegen en uiteindelijk een zo vredig mogelijk nachtleven te hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *