Positionering voor een goede nachtrust: mythe of werkelijkheid?

Bedtijd, keuze van pyjama, comfort van lakens, zelfs matrastextuur… Als het op slapen aankomt, heeft iedereen zijn eigen gewoontes. En er is nog een punt waar iedereen het zelden over eens is: dehouding voor een goede nachtrust.

De een slaapt het liefst op de rug, de ander het liefst op de buik of op de zij. De vraag rijst dan: is de ene positie beter dan de andere? In dit artikel ontrafelt Blanc Cerise de waarheid en begeleidt ze je naar eenherstellende slaap. Het zal je verbazen hoezeer de manier waarop je gaat liggen je rust kan beïnvloeden.

Slapen: de mythe van de ideale houding?

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, bestaat er geenideale slaaphouding. De reden is simpel: het lichaam beweegt onbewust gedurende de nacht. Als je erover nadenkt, worden we zelden wakker in de positie waarin we in slaap vielen, toch?

Dezenachtelijke beweging is goed voor je gezondheid en welzijn. Als je slaapt, past je lichaam zich aan om overmatige belasting van een bepaald gebied te voorkomen. Neemt je lichaam pijn waar tijdens de slaap? Dan verandert het onmiddellijk van houding om de pijn te verlichten. Daardoor worden onaangename sensaties gecorrigeerd, zelfs midden in je slaap.

Eenpositie om goed te slapen is eigenlijk de positie die voor jou het meest comfortabel aanvoelt als je in slaap valt.

Ieder zijn eigen houding om goed te slapen

Op je rug, op je buik of op je zij: en jij, welke houding voelt voor jou het meest natuurlijk als je in bed stapt? Elke positie heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Deslaaphoudingen ontcijferen.

Op je rug slapen

Op je rug liggen wordt beschouwd als debeste positie om te slapen, niet in het minst omdat de uitlijning van de wervelkolom optimaal is. Het gewicht wordt verdeeld over het matras, met de armen langs het lichaam of gekruist over de buik.

De voordelen

  • Op je rug slapen bevordert de stabiliteit van de wervelkolom, wat rug-, nek- en schouderpijn vermindert. Mits jeeen geschikt kussen kiest;
  • Op je rug slapen helpt over het algemeen om zure reflux te beperken;
  • In deze houding schuurt je gezicht niet tegen het kussen. Een goed punt voor wie niet te snel rimpels wil zien opkomen!

De nadelen

  • Als je al last hebt van snurken, riskeer je met deze houding je symptomen te verergeren. Deze houding wordt ook niet gewaardeerd door zwangere vrouwen, vooral niet aan het einde van de zwangerschap.

Op je buik slapen

Het is een understatement om te zeggen dat deze houding niet gewaardeerd wordt door gezondheidsprofessionals. Maar laat maar: sommige slapers kunnen gewoon niet zonder. Het moet gezegd worden dat op je buik liggen en je gezicht in je kussen begraven bijzonder geruststellend is.

De voordelen

  • Snurken en slaapapneusymptomen verminderen.

De nadelen

  • Deze houding geeft een natuurlijke kromming van de rug, wat pijn in de wervels, wervelkolom en lendenstreek kan veroorzaken.
  • Als je op je buik slaapt, wordt je hoofd onvermijdelijk naar de ene of de andere kant gedraaid. De spanning die ’s nachts op de nekwervels wordt uitgeoefend, kan dan pijn veroorzaken. Als je ondanks alles toch graag op je buik slaapt, kies dan voor een relatief plat kussen om niet te hard aan je nek te trekken.
  • Behalve als jegewassen katoenen satijnen bedlinnen gebruikt, is de kans groot dat je wakker wordt met een paar mooie kussensporen!
  • Met je neus belemmerd door het kussen en je ribbenkast samengedrukt, kan plat op je buik slapen de ademhaling belemmeren.

Op je zij slapen

Linkerzij of rechterzij, dit is de meest voorkomende houding voor slapers. De voordelen

  • Op je zij slapen zorgt voor een natuurlijke uitlijning van de wervelkolom die overbelasting van de rug en pijn voorkomt;
  • Op je linkerzij slapen bevordert de spijsvertering;
  • De kans op snurken of slaapapneu is kleiner;
  • Dit is DE houding die zwangere vrouwen ontlast van het gewicht van hun buik.

De nadelen

  • Het is je misschien al overkomen: als je op je zij slaapt, wordt de arm eronder samengedrukt. Naarmate de uren verstrijken, werkt de bloedcirculatie niet meer goed en word je wakker van een verdoofd gevoel. We hebben wel eens betere wekkers gehad!”
  • Op je zij slapen geeft overmatige druk op je schouders en heupen, wat kan leiden tot spierpijn en stijfheid.

Het belang van beddengoed en je kleding voor een goede nachtrust

Hoewel er geenideale positie is om goed te slapen, zijn er een paar basisregels om te voorkomen dat je jezelf bezeert, te beginnen met de keuze van je beddengoed. Of het nu gaat om het kussen, de matras ofoverlay, niets moet willekeurig worden gekozen: ze helpen de natuurlijke curve van de wervelkolom te ondersteunen, verminderen drukpunten en voorkomen dus pijn.

Niet te hard, niet te zacht, de matras kies je vooral op basis van je lichaamsbouw en slaapgewoonten. Hetzelfde geldt voor uw hoofdkussen: of u nu graag op uw buik, op uw rug of in foetushouding slaapt, het moet uw hoofd en nek in eenneutrale positie houden.

Onze tip: welke positie je ook verkiest om in slaap te vallen, aarzel niet om meerdere kussens aan te schaffen om je comfort te verbeteren. Sommige zijslapers leggen graag een kussen tussen hun knieën om hun rug minder te belasten.

Hier is wat je moet onthouden van dit artikel: deperfecte slaaphouding bestaat niet. Het verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk van individuele gezondheid en voorkeuren. Aan de andere kant, als je het gevoel hebt dat je favoriete houding pijn verergert die al aanwezig is, kun je er het beste verandering in brengen.

Het vinden van dejuiste slaaphouding is één ding, het kiezen van een outfit waarin je je prettig voelt is iets anders: doe strakke outfits uit de weg die je verhinderen om te bewegen. Als je niet graagnaakt slaapt, kies dan voorhomewear met natuurlijke materialen en vloeiende pasvormen. Bij Blanc Cerise biedt elk van onzepyjama’s je dezelfde zachtheid en bewegingsvrijheid. Perfect om comfortabel in bed te kruipen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *